Jei esate KL valgytojas, tikriausiai girdėjote apie „Back Alley Makaronus“. Tai buvo toks restoranas, kuriame šurmuliavo gurmanai – tiek, kad rezervacijos įvertinimas tikriausiai atrodė lyg laimėjimas loterijoje.
Laukiančiųjų sąrašas tęsėsi mėnesius ir dėl geros priežasties. Ten patiekiami makaronų patiekalai buvo ne tik įprasti, o pažįstami skoniai susimaišė su netikėtais posūkiais.
Ankstyvosios sėkmės užkulisiuose buvo šefas Jay, vyras, kuris su savo tuometine partnere įkūrė mylimą vietą. Tačiau prieš kelis mėnesius Jay pasitraukė iš „Back Alley Makaronų“ – tokį sprendimą jis priėmė tyliai, nieko neatskleidęs visuomenei.
Daugeliui tokių sėkmingų dalykų palikimas būtų buvęs bauginantis žingsnis. Tačiau Jay’ui tai buvo galimybė pradėti iš naujo ir nukreipti savo viziją į visiškai naują skyrių.
Šis tikėjimo šuolis paskatino sukurti „Base Pasta Bar & Bistro“ („Base“) – restoraną, kuris tiek apie gerą maistą, tiek apie tvirtus principus.
Ne eurekos akimirka, o pasiruošimo jausmas
Jay kulinarinę kelionę pradėjo būdamas vos 19 metų. Beveik 15 metų jis tobulino savo amatą, gamindamas maistą šurmuliuojančiose Kvala Lumpūro ir Singapūro virtuvėse.
Ši patirtis kartu su žinomų šefų, tokių kaip Stephane’o Istel’o „DB Bistro Moderne“ ir Paolo Petrio „Zenzero Restaurant & Wine Bar“ patarimais, padėjo suformuoti virėją, kuriuo jis yra šiandien.
„Iš tikrųjų nebuvo puikios eurekos akimirkos“, – prisipažino Džejus. „Tai labiau buvo pasirengimas – pasiruošęs pritaikyti tai, ko išmokė mano mentoriai, pasiruošęs perimti tai, ką išmokau, ir daryti kažką savo.
Šis pasirengimas paskatino jį pasinerti į verslumą su „Back Alley Pasta“ – pirmąja jo įmone. Nors teiravomės apie jo motyvus palikti „Back Alley Makaronus“, Jay nieko neatskleidė ir nusprendė sutelkti dėmesį į bazės Bukit Jalil įkūrimą.
Tai buvo drąsus žingsnis, kurį paskatino jo meilė makaronams ir noras juos pagardinti vietiniais skoniais.
„Bazėje mes grįžtame prie pagrindinių dalykų, ką darome“, – paaiškino jis. „Kalbama apie tvirto pagrindo sukūrimą – ar tai, kaip mes ruošiame maistą, ar gauname vietinius ingredientus.
Pradėti iš naujo niekada nėra lengva, ypač tokioje sudėtingoje pramonėje kaip maisto ir gėrimų pramonė. Tačiau Jay’ui šis žingsnis buvo ne dėl nesėkmių, o apie naujo kelio į priekį kūrimą.
„Manau, kad sunkiausia dalis buvo stengtis, kad viskas veiktų kuo efektyviau“, – jis dalijosi su „Vulcan Post“.
„Nuo bendravimo su rangovais iki virtuvės įrengimo ir geros komandos moralės – visa tai yra proceso dalis.
Išradimo menas iš naujo
Skirtingai nuo tradicinių makaronų barų su stipria itališka įtaka, „Base“ eina šiuolaikiškesniu keliu. Jay meilės romanas su makaronais prasidėjo tada, kai jis išmoko juos gaminti šviežius.
„Tai mane pribloškė“, – prisiminė jis. „Pradėjau tyrinėti skirtingas tešlas, formas ir kiekvienos iš jų istorijas. Makaronai tapo mano drobe – priemone išreikšti kūrybiškumą ir švęsti vietinius produktus.
„Base“ meniu yra šio etoso įrodymas. Jame makaronai derinami su vietiniais ingredientais, naudojant įvairių kulinarinių tradicijų metodus.
„Čia turime tiek daug puikių produktų“, – sakė Jay. „Kodėl jų nepanaudojus kūrybiškai? Nesvarbu, ar tai prancūziškas padažas, ar japoniškas kepimas ant grotelių, tikslas yra sukurti patiekalus, kurie turėtų savo tapatybę.
Šis požiūris ne tik išskiria „Base“, bet ir palaiko komandą ant kojų. „Įkvėpimo reikia iš visų“, – pridūrė jis. „Tai yra bendros pastangos, kad meniu būtų šviežias ir įdomus.
Komandinis darbas leidžia įgyvendinti svajonę
Jay’ui „Base“ širdis slypi komandoje. „Jie dėl manęs paaukojo didžiausias aukas“, – svarstė jis. „Mano pareiga elgtis pagal juos teisingai – padėti jiems augti ir kaip profesionalams, ir kaip asmenims.
Komandos sukūrimas ir vadovavimas jai yra nemenkas žygdarbis, ypač žongliruojant dviem virėjo ir savininko vaidmenimis.
„Tai pusiausvyros aktas“, – pripažino Džejus. „Viena vertus, man reikia, kad maistas ir koncepcija būtų įdomūs. Kita vertus, svarbūs skaičiai. Kaip galiu sukurti kažką unikalaus nepalauždamas pinigų ir vis tiek pasiūlyti tai už prieinamą kainą?
Nuoseklumas ir aukšti standartai išlieka didžiausiais iššūkiais. Tačiau Jay’us įsitikinęs, kad norint įveikti kliūtis, reikia turėti tvirtą komandą.
Su stipria komanda galima svajoti.
Taigi „Base“ ateitis yra tokia pat ambicinga, kaip ir jos įkūrėjas. Jay planuoja bendradarbiauti su kitais virėjais per iššokančius langus ir virtuvės perimimus, išplėsdamas prekės ženklo pasiekiamumą įvairiose valstijose ir sienose.
Nors tikimasi augimo, jis taip pat siekia išlikti ištikimas restorano šaknims ir principams.
„Labiausiai naudinga žinoti, kad mano komanda, šeima, draugai ir nuolatiniai žmonės palaiko mane“, – dalijosi jis. „Jų parama kartu su Dievo palaiminimais leidžia „Base“ judėti teisinga linkme.
Pradėti iš naujo reikia drąsos. Džejus tai žino geriau nei dauguma. „Svarbu turėti pasitikėjimą ir pasirengimą atlikti šuolį“, – patarė jis. „Tačiau planavimas yra svarbiausias dalykas. Geras planavimas, drąsa ir tikėjimas – tai yra tai, kas jus veda, net kai viskas pakrypsta į pietus.
Jay kelionė iš Back Alley Makaronų į bazę įrodo, kad kai vienas skyrius uždaromas, prasideda kitas – ir tai gali būti tokia pat prasminga.
- Daugiau apie Base Pasta Bar & Bistro galite sužinoti čia.
- Kitus straipsnius apie Malaizijos startuolius skaitykite čia.
Teminio vaizdo kreditas: „Base Makaronų baras ir bistro“. / William Ng