Glenas Lee, patyręs verslininkas, visada traukė kūrybiškai užsidirbti pinigų.
Būdamas vos 14 metų jis užsidirbo kišenpinigių pardavinėdamas „Pokemon“ prekybos korteles. Šis ankstyvas šurmulys paskatino jį imtis įvairių iniciatyvų, įskaitant laikiną sniego spurgų kioską Rytų pakrantės parke, kai jam buvo 23 metai.
Tuo metu dar studijuodamas universitete jis suprato savo aistrą verslui, o baigęs studijas nusprendė atidaryti parduotuvę, prekiaujančią nuskustu ledu.
Parduotuvės valdymas nebuvo lengvas – Glenas susidūrė su ilgomis darbo valandomis, dažnomis nesėkmėmis ir netgi važinėjo Grabą tarp pamainų, kad sudurtų galą su galu.
Nepaisant jo ryžto, verslui buvo sunku, ir po ketverių iššūkių kupinų metų Glenas priėmė sunkų sprendimą jį uždaryti.
Kartu su draugais pradėtas mobiliųjų programėlių verslas taip pat nenusisekė ir paliko jį kryžkelėje, būdamas 30 metų, svarstydamas, ar toliau įgyvendinti savo verslumo svajonę.
Kulinarijos meistras
Glenas nebuvo vienintelis Lee šeimoje, turintis aistrą verslui. Jo jaunesnysis brolis Terence’as taip pat turėjo ambicijų, tačiau jo kelias buvo kitoks.
Būdamas 24 metų Terence’as atsisakė NUS pasiūlymo studijuoti At-Sunrice Globalchef akademijoje ir nusprendė sekti savo kulinarinę aistrą.
Jis pradėjo savo mėsainių verslą, valdydamas prekystalį pasar malams ir įvairūs renginiai. Nors patirtis suteikė vertingų pamokų, Terence’as galiausiai pajudėjo toliau, ieškodamas kitos didelės galimybės.
Tačiau kai Glenui kilo mintis apie Froztą, jis žinojo, kad jam reikia žmogaus, kuris suprastų maistą ir galėtų pakelti šią koncepciją. Tas kažkas buvo Terence’as.
Glenas įtikino savo brolį prisijungti prie jo, siūlydamas, kad jie sujungtų savo stipriąsias puses – Glenas užsiims pardavimu ir rinkodara, o Terence’as daugiausia dėmesio skyrė produktų kūrimui ir kokybės kontrolei. Kartu jie tikėjo, kad gali sukurti kažką ypatingo.
„Nors „Frozt“ pradėjome ne itin pasitikėdami savimi, pradėjome nuo aistros, ryžto ir noro mokytis bei prisitaikyti. Ir manau, kad tai mus išlaikė ir padėjo išsikovoti savo vietą pramonėje“, – „Vulcan Post“ sakė Glenas.
Frozto gimimas
„Frozt“ prasidėjo 2018 m., Tačiau idėja Gleno galvoje brendo dar gerokai prieš tai.
Vykdydamas savo nuskustų ledų parduotuvę, Glenas eksperimentavo su popsių receptais, įkvėptas klasikinių šaldytų skanėstų, tokių kaip Air Batu ir Sng Bao, nostalgijos. Šie skanėstai, pagaminti iš dirbtinių spalvų ir skonių, daugeliui singapūriečių sukėlė malonius vaikystės prisiminimus.
Glenas įsivaizdavo sveikesnę, šiuolaikiškesnę šių klasikų versiją – popsuolius, pagamintus iš tikrų vaisių, kurie išlaikė ryškias spalvas ir nostalgišką skonį.
Pavadinimas Frozt gimė iš šios idėjos. Iš pradžių Glenas manė, kad „Frost“, bet tai atrodė pernelyg bendra. Vietoj to jis žaidė su „Frozen Treats“ koncepcija, kuri išsivystė į „Frozt“.
Tikslas buvo sukurti popsines, kurios būtų ne tik skanios, bet ir sveikesnės bei patrauklios tiek vietiniams, tiek turistams.
Naršymas per iššūkius
Pradinė „Frozt“ strategija buvo nukreipti turistus į pagrindines Singapūro lankytinas vietas, tokias kaip Sentosa. Glenas ir Terence’as tikėjo, kad turistai įvertins vietinės kultūros skonį per savo nostalgiškus popsus.
Tačiau COVID-19 pandemija užklupo ir turistų antplūdis per naktį išnyko. Pardavimams nukritus beveik iki nulio, broliai turėjo greitai suktis, sutelkdami dėmesį į vietinę rinką.
„Iš pradžių nebuvome tikri, kaip gerai Froztą priims vietiniai, bet mūsų maloniai nustebino, kad atsiliepimai buvo nepaprastai teigiami“, – sakė jis.
Singapūro gyventojai priėmė produktą, o Frozto šūkis – „Popsicles for Every“ – pradėjo skambėti plačioje auditorijoje.
Tradicijų ir naujovių derinys
Nors Frozto tapatybė kyla iš nostalgijos, ji turi modernių posūkių, kurie jį išskiria. Popselės gaminamos iš tikrų vaisių ir naujoviškų ingredientų, kurie tinka labiau sveikatai besirūpinančiai auditorijai, tačiau tradicinė esmė išlieka nepakitusi.
Technologijos taip pat vaidina svarbų vaidmenį gerinant „Frozt“ patirtį.
Praėjusiais metais broliai renginiuose pristatė popsus nešantį robotą, papildantį linksmumo ir interaktyvumo elementą. „Frozt-Bot“ pramintas robotas sulaukė klientų susidomėjimo ir pagerino žaismingą prekės ženklo įvaizdį.
Broliai taip pat išleido „Frozt Walkers“, kurių darbuotojai vaikšto su šaltkrepšiais „Frozt“, siūlydami klientams unikalią ir individualizuotą patirtį renginiuose, bet kokiai progai pridedant ypatingo akcento.
„Frozt“ iš tikrųjų išskiria savo įsipareigojimą gerinti klientų patirtį. „Frozt-Bot“ ir „Frozt Walkers“ nėra tik gudrybės – jie įkūnija prekės ženklo etosą kurti džiaugsmą pasitelkiant naujoves.
Glenas ir Terence’as mano, kad nors jų popsai yra produktas, jie parduoda laimę ir prisiminimus. Šių firminių naujovių sėkmė rodo, kaip tradicijų derinimas su modernumu gali padaryti prekės ženklą išsiskirti perpildytoje rinkoje.
Plėtra ir pelningumas
Šiandien „Frozt“ galima įsigyti beveik 200 mažmeninės prekybos punktų visame Singapūre, įskaitant mokyklas, restoranus, kavines ir lankytinas vietas.
Įmonės augimo strategija – tai verslas-vartotojui (B2C) ir verslas verslui (B2B) modelių mišinys.
„B2C rinka leidžia mums tiesiogiai susisiekti su savo klientais. Tai padėjo mums sukurti tvirtą prekės ženklo buvimą ir lojalumą tarp atskirų klientų.
„Kita vertus, B2B partnerystė yra neįkainojama norint greitai ir efektyviai padidinti mūsų pasiekiamumą. Darbas su mokyklomis, viešbučiais ir restoranais ne tik plečia mūsų klientų ratą, bet ir padeda išlaikyti pastovią paklausą“, – dalijosi jis.
Kelias į pelningumą nebuvo greitas. Glenas ir Terence’as devynis mėnesius skyrė intensyviems tyrimams ir plėtrai, tobulindami savo receptus per daugybę bandymų.
„Vis dar puikiai prisimenu tas dienas – dirbome mano nuskustos ledų parduotuvės gale, be galo išbandydami skonius ir tobulindami receptus. Atrodė, kad gyventume toje virtuvėje.
„Labai pasitikėjome nuolatinių klientų atsiliepimais, kurie tapo mūsų neoficialiais skonio tikrintojais. Jų sąžininga nuomonė buvo neįkainojama ir paskatino mus patobulinti ir tobulinti savo popsines“, – pridūrė Glenas.
Frozto lūžis įvyko, kai broliai suprato, kad jų gaminys įgijo „produkto pasitikėjimą“.
Pasikartojantys klientai, teigiami atsiliepimai ir didėjanti paklausa rodė, kad „Frozt“ yra daugiau nei tik trumpalaikė tendencija – ji išliko galia.
Klientų atsiliepimai ankstyvųjų pop-up renginių ir ūkininkų turgelių metu buvo labai svarbūs tobulinant jų popsines.
„Tai buvo labai sunkus darbas ir ne kiekvienas renginys buvo pelningas, bet tos patirtys buvo labai svarbios. Tai taip pat buvo puikus būdas sukurti šurmulį apie mūsų prekės ženklą ir nuo pat pradžių sukurti lojalių klientų bazę“, – sakė jis.
Matydami, kaip žmonės grįžta paimti popsių, patvirtino brolių tikėjimą jų gaminiais ir paskatino jų siekį toliau augti.
Kas toliau laukia Frozto?
Verslui klestint, Glenas ir Terence’as ir toliau koncentruojasi į ateitį. Jie siekia dar labiau išplėsti „Frozt“ buvimą ne tik Singapūre, bet ir už jo krantų.
Jų ilgalaikė vizija – sukurti prekės ženklą, kuris ir toliau keltų nostalgiją, išliktų novatoriškas ir aktualus šiuolaikinėje rinkoje.
Frozto kelionė nuo kuklios popsios idėjos iki klestinčio verslo – tai istorija apie atsparumą, gebėjimą prisitaikyti ir šeimos galią.
Glenas ir Terence’as Lee pasimokė iš nesėkmių ir pavertė jas bendra sėkme, sukurdami produktą, kuris ne tik tenkina, bet ir skleidžia džiaugsmą.
- Sužinokite daugiau apie Frozt čia.
- Kitus straipsnius apie Singapūro startuolius skaitykite čia.
Teminio vaizdo kreditas: Frozt